Գարեգին արք. Բեքչյան. «Ես 14 տարի խաչ չեմ ունեցել ու լռել եմ»... Ամենայն Հայոց Կաթողիկոսն ընդունեց սերժանտ Գևորգ Դադասյանին... ԱՄՆ նախագահ Տանըլտ Թրամբ արտօնած է Սուրիոյ մէջ Տահէշի դէմ կռուող քիւրտերու զինումը... Թուրքական բանտից փախած Սևան Նշանյանը հրապարակել է իր բանտարկության պատմությունը...
Հայկական ծիրանի աղցան՝ մեղրով եւ պանրով
Հայկական ծիրանի աղցան՝ մեղրով եւ պանրով
28 July 2017 , 12:23

Հայտնի հայ  խոհարար Գայանե Բրեիովա-Աֆյանն առաջարկում է ծիրանով աղցանի ինքնատիպ բաղադրատոմս

 

Աղցանի պատրաստման համար անհրաժեշտ է ունենալ՝ հայկական խառը կանաչիներ՝-30 գ,

ձևավոր հազար - 10 գ,

ծիրան - 125 գ,

սուլուգունի պանիր- 120 գ,

շաքարավազ - 10 գ,

կարագ - 40 գ,

չաման - 2 գ,

կոնյակ - 30 մլ,

թթից պատրաստված դոշաբի օշարակ - 5 գ:

Աղցանը պատրաստելու համար հարկավոր է կտրատել կանաչեղենը, նախընտրաբար՝ ծիտրոն, թարխուն, ռեհան, սամիթ, կոտեմ, ավելացնել ձեռքով մանրացված ձևավոր հազարը և տեղավորել մատուցվող ափսեի մեջ: Նախապես լավ տաքացրած թավային ավելացնել շաքարավազը և կարագի օգնությամբ ոսկեգույն օշարակ (կարամել) պատրաստել:

Ստացված օշարակին (կարելի է օգտագործել նաև քիչ ջուր) ավելացնել երկու մասի բաժանված ծիրաններն ու տապակել ոչ ավել, քան 2 րոպե, որից հետո ստացված զանգվածին ավելացնել կոնյակը:

Տապակած ծիրաններն անհրաժեշտ է տեղափոխել մատուցվող ափսեի մեջ՝ կտրատված կանաչեղենի վրա, հավասարաչափ ավելացնելով թավայի օշարակը:

Տապակային զուգահեռ հանդարտ կրակի վրա մոտավորապես 5 րոպե խորովել խորանադրդաձև կտրատված, չամանի մեջ թաթախված սուլուգունի պանիրը: Պատրաստ լինելուց հետո պանիրն ավելացնել աղցանին:

Նախքան մատուցելն աղցանը հարկավոր է ցողել դոշաբի օշարակով:


www.newart.am

 

 

 

Լրահոս
Ամենաընթերցվածը
Օրվա
Շաբաթվա
Ամսվա
One of the world's oldest civilizations, Armenia once included Mount Ararat, which biblical tradition identifies as the mountain that Noah's ark rested on after the flood. It was the first country in the world to officially embrace Christianity as its religion (c. A.D. 300).In the 6th century B.C. , Armenians settled in the kingdom of Urartu (the Assyrian name for Ararat), which was in decline. Under Tigrane the Great (fl. 95–55 B.C. ) the Armenian empire reached its height and became one of the most powerful in Asia, stretching from the Caspian to the Mediterranean seas. Throughout most of its long history, however, Armenia has been invaded by a succession of empires. Under constant threat of domination by foreign forces, Armenians became both cosmopolitan as well as fierce protectors of their culture and tradition. Over the centuries Armenia was conquered by Greeks, Romans, Persians, Byzantines, Mongols, Arabs, Ottoman Turks, and Russians. From the 16th century through World War I, major portions of Armenia were controlled by their most brutal invader, the Ottoman Turks, under whom the Armenians experienced discrimination, religious persecution, heavy taxation, and armed attacks. In response to Armenian nationalist stirrings, the Turks massacred thousands of Armenians in 1894 and 1896. The most horrific massacre took place in April 1915 during World War I, when the Turks ordered the deportation of the Armenian population to the deserts of Syria and Mesopotamia. According to the majority of historians, between 600,000 and 1.5 million Armenians were murdered or died of starvation. The Armenian massacre is considered the first genocide of the 20th century. Turkey denies that a genocide took place and claims that a much smaller number died in a civil war.read more: Armenia: Maps, History, yerevanvideo.com Geography, Government, Culture